Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Rotterdam, hoofdvestiging Delft

Uw stucwerk efficient onderhouden

Redactie rotterdam-stukadoor.nl, 13 oktober 2024
Met schuurspons muur schoonmaken
Voor vragen over het plegen van onderhoud aan gestucte muren en plafonds kunt u terecht bij Ana Bouw.

Een egale en strakke afwerking van muren wordt bereikt door te stucen. Het is van vitaal belang om te begrijpen hoe u uw stucwerk goed kunt onderhouden om de schoonheid ervan in de loop van de tijd te behouden. Ontdek in deze blog hoe u stucwerk optimaal schoon kunt maken en onderhouden.

Gestucte muren en plafonds op een eenvoudige manier onderhouden

Het is van groot belang om uw stucwerk regelmatig te reinigen om de kwaliteit te waarborgen. Zorg ervoor dat zowel binnen- als buitenshuis het stucwerk regelmatig gereinigd wordt om in goede staat te blijven. Het schoonmaken van stucwerk hangt af van het type en de locatie van het stucwerk.

Op een binnenmuur kunt u prima het vuil verwijderen met een droge doek of stoffer bij stucwerk. Als het vuil niet gemakkelijk verdwijnt, is een borstel of stofzuiger met borstelkop een praktische oplossing. Het is niet nodig om dit wekelijks te doen, maar wel met enige regelmaat reinigen is verstandig.

Wanneer het stucwerk zich aan de buitenmuur bevindt, is het cruciaal om de juiste reinigingsmethode te kiezen. Hiermee voorkomt u dat er ongewenste schade ontstaat aan het stucwerk. Dit is zeer belangrijk als u overweegt de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Zorg dat de druk correct is ingesteld, zodat het stucwerk niet onbedoeld meegenomen wordt met het vuil. Opteer voor een stoomreiniging, dit duurt langer maar vermijdt het gebruik van chemicaliën en verbruikt in verhouding minder water. Dit is een effectieve reinigingsmethode, maar het is cruciaal om voorzichtig te zijn om schade aan de gevel te voorkomen.

Praktische tips voor het onderhouden van uw stucwerk

Naast het reinigen zijn er ook nog andere handige aanwijzingen om mee te nemen bij het onderhouden van stucwerk. Hiermee kunt u zelf zorgen voor een goede onderhoud van de muren en plafonds. Hieronder hebben we een aantal van deze tips een rijtje gezet.

Een goede ventilatie is van groot belang om schade door vocht en vochtplekken aan stucwerk te voorkomen. Vochtplekken tasten het stucwerk aan en kunnen in bepaalde gevallen leiden tot schimmelvorming. Dit is niet charmant en kan nadelig zijn voor uw gezondheid.

Het voorkomen van vochtophoping vereist goede ventilatie. Hierdoor voorkomt u dat vocht zich ophoopt en de ruimte afgesloten raakt. Door de ruimte geregeld te luchten, voorkomt u vochtophoping.

Bescherm uw muur tegen eventuele impact!Stucwerk is op de muur gepleisterd en is daarom gevoelig voor stoten of vallen tegen de muur. Bij impacts is er een risico op beschadiging of scheuren van het stucwerk.

Om schade aan het stucwerk te voorkomen, plaatst u geen meubels tegen de muur. Een mooie afwerking van de muur wordt bereikt door plinten te plaatsen. Op deze manier kunt u onbedoelde stoten tegen de muur voorkomen.

Wanneer het stucwerk schade oploopt, is het belangrijk om direct tot actie over te gaan. Indien er sprake is van een vlekje of vingerafdruk, raad ik aan om deze voorzichtig weg te vegen met een zachte doek. Neem rustig de tijd en wees behoedzaam bij het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, om zo grotere beschadigingen te voorkomen.

Beschadigingen zoals gaten of krassen in stucwerk kunnen gemakkelijk zelf gerepareerd worden met behulp van vulmiddel. Dit is verkrijgbaar bij de bouwmarkt of een lokale stukadoor. Wanneer het om grotere reparaties aan stucwerk gaat, kan het nodig zijn om een expert in te huren.

Raadpleeg een stukadoor voor advies over de juiste aanpak. Indien er beschadigingen zijn in afgewerkte stucwerken, kunt u hier advies inwinnen. Op deze manier kan de stukadoor dezelfde reliëf herstellen.

Heeft u behoefte aan een stukadoor? Bel Ana Bouw

Er zijn meerdere manieren om uw stucwerk op een goede manier te onderhouden. Als u interesse hebt in vakmanschap door een stukadoor, of nog met vragen zit, neem dan gerust contact op met ons. Voor vragen of meer informatie over onze stukadoors, kunt u bellen naar 015 666 7422.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7422 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!