Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Rotterdam, hoofdvestiging Delft

Uw gids voor het repareren van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel

Redactie rotterdam-stukadoor.nl, 20 juni 2024
Beschadigingen muur
Wilt u zelf gaan stucen? Lees dan vooral onze tips.

Stucwerk zorgt voor mooie, gladgestreken muren die ideaal zijn om te schilderen of te behangen. Aangezien stucwerk kan leiden tot scheurtjes in de muur na verloop van tijd, vooral bij grote temperatuurverschillen, is het handig om te weten hoe u dit kunt oplossen. U kunt zelf aan de slag met het repareren van de scheurtjes in het stucwerk. In deze blog worden tips en trucs gedeeld die u helpen bij het herstellen van uw muren.

Een van de meest gebruikte methoden om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is met behulp van vulmiddel. Er zijn meerdere opties als het gaat om vulmiddelen, elk geschikt voor specifieke klussen en voorkeuren. Lees hieronder alles over de opties van vulmiddelen en hoe u ze op de juiste manier kunt gebruiken om uw stucwerk te herstellen.

Er zijn meerdere varianten van vulmiddelen, zoals poedervormig, direct klaar voor gebruik, hard of elastisch. Zoek bij de bouwmarkt of een stukadoor naar de juiste optie. Het is verstandig om ruim te voorzien, omdat het ingewikkeld is te voorspellen hoeveel u zult verbruiken.

Heeft u lokale kleine schade aan het stucwerk die u wilt opknappen, dan is vulmiddel een ideale oplossing. Voordat u begint met de reparatie, dient u de beschadiging voor te bereiden door afgebladderde verf of uitstekende kalk rondom de scheur te elimineren. Voor deze taak is een plamuurmes een handig gereedschap.

Als u de smalle scheurtjes wilt herstellen, kunt u ervoor kiezen om ze iets verder uit te schrapen. Een goede methode hiervoor is het gebruik van een V-vormige verfkrabber. Dit zorgt ervoor dat het vulmiddel beter kan hechten aan het oppervlak waarop u werkt!Zorg ook dat u de regio rondom de scheur goed schoonmaakt, door het te ontvetten en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging een beetje nat spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder opzuigt. Indien u let op het type vulmiddel dat u hebt aangeschaft, bereidt u dit voor voordat u de scheur bevochtigt. Zo bent u klaar om direct aan de slag te gaan.

Het vullen van de scheur met vulmiddel kan het beste worden gedaan met een plamuurmes. Beweeg het mes langs de muur tot de scheur volledig gevuld is met vulmiddel. Zodra de scheur is gevuld met vulmiddel, dient u het overtollige direct te verwijderen.

Op deze manier droogt het vulmiddel mooi op. Wees voorzichtig; vulmiddel kan krimpen als het droogt. Het kan nodig zijn om de scheur 2 á 3 keer te herstellen.

Zodra alles volledig is opgedroogd, kunt u de laatste imperfecties wegschuren zodat de muur weer egaal is. Tip: vulmiddel kan soms anders drogen dan de rest van het pleisterwerk. Als u de muur opnieuw wilt schilderen, kan het gebeuren dat de verf anders uitslaat. Informeer bij een stukadoor voor de beste aanpak.

Beschadigingen wegwerken met een nieuwe pleisterlaag

Het kan voorkomen dat uw stucwerk op verschillende plekken in de muur ernstig beschadigd raakt. Wanneer dit gebeurt, is het verstandig om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het aanpakken van zulke klusjes is pleister in poedervorm de perfecte optie.

Op deze manier kunt u met de handleiding zelf het pleister aanmaken voor op de muur. Door goed op te letten op de gebruiksaanwijzing en de juiste verhoudingen van water, poeder, etc. te hanteren, voorkomt u klontvorming en ziet het pleister er keurig uit op de muur. Op deze manier wordt klontvorming voorkomen en oogt het pleister mooi op de muur.

Voor u begint met de reparatie moet u de beschadiging voorbereiden. Dat betekent dat u alle overtollige uitsteeksels en oneffenheden weghaalt en de muur schoonmaakt. Voordat u daadwerkelijk begint met het aanbrengen van het nieuwe pleister, is het van groot belang dat de gehele muur ontvet en stofvrij is.

Zorg ervoor dat het pleister gelijkmatig over de muur verdeeld is met behulp van een plakspaan. Neem kleine hoeveelheden en verdeel het pleister gelijkmatig om oneffenheden te voorkomen. Verdeel het pleister met een afstrijkmes voor een mooi en gelijkmatig resultaat op de muur.

Het is verstandig om goed te letten op het soort schade en de muur waarop het voorkomtHet is belangrijk bij grote beschadigingen eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat u de pleisterlaag aanbrengtDaardoor wordt ervoor gezorgd dat het pleister goed blijft zitten op de muur

Wanneer het pleister volledig is opgedroogd, kunt u de muur schuren op de gewenste manier. Dit verschilt per situatie en de hoeveelheid oneffenheden in de muur. Als u gaat behangen is licht schuren afdoende, maar bij verf is een perfect gladde muur noodzakelijk.

Uw stucwerk laten herstellen door een professional

Indien u ervoor kiest om de reparatie uit handen te geven, kunt u een professionele stukadoor inschakelen die het gewenste resultaat zal behalen. Indien u vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere onderwerpen, of als u een afspraak wilt inplannen, zijn wij er om u te assisteren!U kunt altijd contact opnemen met Ana Bouw via 015 666 7422 voor verdere vragen of het maken van een afspraak.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7422 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!