Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Rotterdam, hoofdvestiging Delft

Tip 1 een afspraak met de loodgieter leggen voor uw stucwerkvoorbereiding

Redactie rotterdam-stukadoor.nl, 25 juni 2024
Afgebladerde muur
Wees goed voorbereid op een bezoek van de stukadoor, lees hier wat u alvast kunt doen.

Uw woning straalt klasse uit met perfect afgewerkte gestucte muren. De strakke afwerking die stucwerk biedt, maakt uw muur perfect geschikt voor de verdere afwerking met verf of behang. Desondanks vergt het stucen van de muur de nodige planning en voorbereiding.

U kunt deze voorbereiding eenvoudig zelf uitvoeren!Een van de initiële en belangrijkste stappen is het voorbereiden van de muur. In dit artikel staan 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u van start gaat met het voorbereiden van de muur, is het verstandig om eerst uw woning gereed te maken voor het stucwerk. Om een muur correct en volledig te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten verwijderen. Het is aan te raden deze klus uit handen te geven aan een loodgietersbedrijf, zo heeft u de zekerheid dat alles juist en veilig wordt gedaan.

Tip 2: Zorg dat uw muur helemaal kaal is

Dit geldt voor veel objecten die aan de muur bevestigd zijn of in de muur geplaatst zijn. Als de muur die u wilt laten stucen gelegen is in een trapgat, kunt u het best de trapleuning verwijderen. Door deze aanpak heeft de stukadoor voldoende bewegingsvrijheid en kan hij overal goed bij.

Indien uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, is het verstandig om deze tijdelijk te verwijderen. Hiermee voorkomt u dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op komt. Tenslotte wordt aanbevolen om zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, waardoor de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Creëer een stuc-veilige zone rondom uw muur voor een goede start

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel op de muur wordt aangebracht, is het belangrijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt het voor de stukadoor eenvoudiger om bij de muur te komen. Indien meubels niet tijdelijk elders kunnen worden geplaatst, kunt u ze ook afplakken (zie tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat uw muur helemaal ontdaan is van items

Wilt u het stucwerk alleen op bepaalde delen van de ruimte? Zorg er dan voor dat de randen van de muur goed worden afgeplakt. Als u van plan bent een stukadoor te laten komen, kunt u de manier van afplakken met hem bespreken. Dit is cruciaal met het oog op de garantie.

Om te voorkomen dat er veel troep ontstaat bij het stucen van een muur, is het slim om de vloer goed af te dekken. Als uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u samen met de stukadoor afspraken maken over hoe u ze op de juiste manier afdekt. Bescherm de meubels met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Bepaal van tevoren op welke ondergrond u gaat stucen

Voordat u aan de voorbereiding begint, is het cruciaal om te achterhalen op welke ondergrond u gaat stucen, niet alle ondergronden zijn direct geschikt voor bewerking. Bij een onbewerkte muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag vereist, terwijl bij een muur van gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Het bepalen van de ondergrond is van groot belang bij het vaststellen welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Inspecteer uw muur grondig voor stucwerk voor een optimale voorbereiding

Om te kunnen starten met de voorbereiding van de muur voor stucwerk, is het belangrijk om eerst te checken of de muur hiervoor geschikt is. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle schade aan de muur van tevoren gerepareerd is en dat alle behangresten netjes verwijderd zijn voor een perfect gestucte muur. Het nalaten van deze controles kan resulteren in onregelmatigheden die zichtbaar worden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Maak de muur stofvrij

U kunt nu zelf aan de slag met het schoonmaken en stofvrij maken van de muur met behulp van een grote borstel. Als er extra fijnstof op de muur aanwezig is, is het raadzaam om de borstel een beetje vochtig te maken. Met een vochtige borstel wordt stof beter opgenomen, waardoor de muur volledig stofvrij wordt.

Tip 8: Zorg voor een vetvrije muur

Zodra de muur geheel schoon is, kunt u aanvangen met het ontvetten van de muur. Het hebben van doekjes, warm water en ontvetter is noodzakelijk. Doe de ontvetter in het warme water en bevochtig de doekjes met het mengsel.

Gebruik deze om de muur schoon te maken. Zorg dat de doekjes goed zijn uitgewrongen, het is niet de bedoeling dat ze kletsnat worden bij het plaatsen op de muur. Let op met welke hand u schoonmaakt en welke vies is, zo voorkomt u herhaling.

Tip 9: U kunt zelf voor de optimale hechting van uw muur zorgen

Zodra de muur gereed is, kunt u een extra laag aanbrengen om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Terugkijkend naar tip 4, hopelijk weet u wat voor ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond gebruikt u een ander middel om de muur mee te behandelen.

Het is verstandig om voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Om zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) goed voor te bereiden, kunt u primer grondeermiddel gebruiken. Overweeg om met een stukadoor te overleggen over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Uw muur moet goed droog zijn voor stucen

Na het reinigen, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur is het van groot belang om de muur goed te laten drogen. Als de muur nog nat is of vocht bevat, is er een mogelijkheid dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg ervoor dat dit enkele uren voor de stukadoor arriveert gedaan wordt, zodat u weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Voeg hoekbeschermers toe aan de hoeken van uw muur voor het stucen

Om het stucwerk goed op de muur te laten hechten, is het verstandig om hoekbeschermers toe te voegen net voordat u begint met stucen. Als u wilt dat het stucwerk mooi op de muur zit, is het verstandig om hoekbeschermers aan te brengen. Om ervoor te zorgen dat alles mooi blijft en goed beschermd is, plaatst u hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur.

Het is verstandig om dit te doen minstens 3 uur voor het stucen. Kies de passende beschermers op basis van de dikte van de stuclaag. Bij stuclagen onder de 3 millimeter, moet u dunpleister hoekbeschermers gebruiken en voor stuclagen vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Is er hulp nodig?

Als u deze handige richtlijnen nauwkeurig opvolgt, is uw muur helemaal gereed voor het stucen!Als u het moeilijk vindt of vragen heeft over stucen, aarzel dan niet om contact op te nemen!Voor alle vragen en het maken van afspraken kunt u terecht bij Ana Bouw via 015 666 7422.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7422 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!